26/10/13

El POUM de la Bisbal



AL·LEGACIONS AL POUM:
Els sota signants, en representació de Gent pel Territori i NOM, NÚMERO DE DNI i demés dades que consten al final del present escrit, compareixen i com millor procedeixi en dret,
DIUEN:
Que mitjançant el present escrit adreçat al Sr. Oscar Aparicio Pedrosa, alcalde de La Bisbal d’Empordà, i al Sr. Carles Sanjosé Bosch, regidor d’urbanisme; ens personem en el tràmit d’informació pública convocat per edicte publicat al BOP número 157 de  16 d’agost de 2013 en relació a l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i formulem les següents

AL·LEGACIONS

ANTECEDENTS:
A punt de ser aprovat el nou POUM de la Bisbal, plantegem unes reflexions acompanyades d'algunes propostes de futur:
Atès que la societat actual està en ple procés de debat sobre un esdevenidor incert i que cal re formular urgentment el model de desenvolupament; considerem que cal fer de la ciutat un espai de sociabilitat.
Pensem que cal prioritzar els espais comuns on la tranquil·litat i la seguretat estiguin per damunt de tot, i potenciar, d'una manera decidida nous espais urbans lligats a les Gavarres, on les persones tant els vilatans com els visitants, s’hi trobin a gust.
Les zones de serveis, escoles, biblioteca, CAP, zones esportives i comercials; han d'estar pensades per caminar, passejar i gaudir-ne, sense els perills del trànsit de pas; per tant, cal delimitar i senyalitzar perfectament aquests espais.
Una ciutat com la Bisbal , es perfecta pel desplaçament, a peu o en bicicleta, per tots els centres d'interès de la població i del entorn més proper.
Nomes cal voluntat política i rigor, per tal de dissenyar aquest nou model de mobilitat, que també hauria d'anar lligat amb un nou model de transport públic interurbà més lògic i eficient.
Les al·legacions que es presenten responen a una concepció de territori connectat a nivell, urbà, rural, forestal, sense barreres que dificultin la permeabilitat entre aquests tres nivells i els habitants i visitants de La Bisbal i pobles veïns.
Amb aquests criteris plantegem una sèrie de consideracions o al·legacions:

PRIMERA:        
 REFERENT ALS SISTEMES DE MOBILITAT ALTERNATIUS AL COTXE.

La ciutat de La Bisbal gaudeix d’unes condicions molt favorables per posar en pràctica els principis de la sostenibilitat i articular una mobilitat sostenible que respongui a les necessitats i interessos de les persones.
Per tot això proposem:



  •   Afavorir l’ús de mitjans de transport alternatius per a rebaixar el trànsit intern de cotxes :



o       Dissenyar  una xarxa d’itineraris segurs a peu i en bicicleta (carril bici, que hauria de tenir preferència sobre els cotxes i les persones que van a peu, tal com passa als Països Baixos ) que connectin La Bisbal amb els serveis d’ús intensiu, com ara les instal·lacions educatives (escoles, institut), culturals (Mundial, Biblioteca), esportives (pavelló esportiu, piscina, camp de futbol, club de tennis), sanitàries, etc. Donant així la possibilitat d’anar més ràpid amb la bici que no pas amb cotxe, i indiscutiblement  que a peu. Mínima despesa energètica lligada al temps de desplaçament sense contaminació acústica  i contaminant.

o       En aquells carrers de doble sentit d’amplada inferior als 10 m, on no sigui possible garantir la seguretat de vianants i ciclistes, establir una sèrie de mesures:
§       Augmentar el nombre de carrers exclusius per a vianants.
§       Establir aparcaments alternatius i dissuasius.
§       Establir un únic sentit de circulació.
§       Ampliar les  voreres i alliberar-les d’obstacles per facilitar els desplaçaments de persones amb mobilitat reduïda, cotxets de bebè, etc.
§       Reduir la velocitat de la circulació a 20 Km/h.



  • Establir espais d’aparcament propers als diferents equipaments i al centre urbà; amb dos tipus de criteris:



o       Aparcaments d’uns minuts, per gestions de curta durada com ara deixar la mainada a la llar d’infants, a l’escola o als diferents espais d’activitats extraescolars majoritàries...
o       Aparcaments de  mitjana o llarga durada.



  • Mesures dissuasives de l’ús innecessari del cotxe en el centre urbà.



o       Establir el sentit únic en carrers estrets on el doble sentit és  dificultós i genera embussos.
o       Restringir, encara més o totalment, l’aparcament en els carrers del centre urbà i limitar-lo als aparcaments establerts.

SEGONA:
ARTICULAR LA MOBILITAT EXTERNA.

Des de fa més de 30 anys, a La Bisbal tenim pendent de solucionar el tema de la pacificació del trànsit extern que actualment ha de passar pel mig de la ciutat.
Des de el nostre punt de vista, queda encara per estudiar l’opció de fer alguna petita actuació, a peu pla i de un carril per sentit, tant al nord com al sud de la ciutat, per tal d’alliberar els nostres carrers del pas de vehicles que no tenen com a destí La Bisbal.

Per tot això proposem:


  • Entrada/Sortida Nord:



o      Tram nou pel carrer de la marge dreta del Daró des del poliesportiu i camp de futbol fins a la rotonda de Pavicsa.


  •   Entrada/Sortida Sud:






o      Nou enllaç des de la sortida del Puig d’en Vidal fins a la zona de la piscina.



  • Connectivitat d’aquestes dos vies amb la resta de carreteres  de la comarca.





  • Que l’ajuntament faci la reserva de sòl corresponent a aquestes infraestructures i doni els passos  necessaris per tal de demanar a la Generalitat que pressuposti aquestes actuacions.



TERCERA:
OBRIR LA CIUTAT A LES GAVARRES.

Sovint busquem alternatives, per vitalitzar la ciutat, en coses fugisseres i  ens oblidem del que tenim davant, mai més ben dit: els arbres no ens deixen veure el bosc i el tenim ben a la vora.
Entre la mobilitat interna i l’externa, ha d’haver-hi un lligam inexcusable amb el Massís de Les Gavarres que ha estat font de recursos materials, energètics i humans cabdal pel desenvolupament de la ciutat des dels seus orígens fins fa ben poc.
Malauradament, durant els últims 30 anys hi hem viscut d’esquenes i, des del nostre punt de vista, estem desaprofitant tot aquest capital natural, de paisatge i de recursos econòmics que ens ofereixen les Gavarres.
Amb el suport d’una planificació coherent i una voluntat política amb visió de futur, podrem posar els pilars per anar cap a una prosperitat sostenible i fer de La Bisbal l’espai de convivència per a les persones que tots volem i recuperar la relació amb un entorn natural tant ric i amb tantes possibilitats d’aprofitament.
Les Gavarres es una font de recursos que pot generar una “nova” economia autènticament empordanesa basada en el producte local de qualitat, la recuperació d’usos tradicionals i la revalorització d’espais d’un gran interès ecoturístic, paisatgístic i econòmic.
Creiem que recuperar la relació de La Bisbal amb un entorn d’aquestes característiques, podria contribuir a retrobar la nostra identitat perduda i a superar aquest declivi que com a capital de Comarca patim des de fa anys.
Per que tot això sigui possible, el territori ha de estar connectat a nivell urbà, rural i forestal, eliminant barreres antinaturals i no creant-ne de noves i facilitant l’accés a camins rurals i forestals per què La Bisbal sigui una ciutat oberta a les Gavarres.


Per tot això demanem:


  • 1.     Un pas segur, per a vianants i bicis a la sortida del Puig d’en Vidal amb connexió amb la piscina i les rutes tant a peu com cicloturístiques que surten de la zona de la Font de l'arbre cap a les Gavarres.


  • 2.     Planificar una zona Km 0 a les Gavarres  com a portal d’enllaç entre la ciutat i el Massís que la envolta amb diferents objectius:


·        Donar informació general, a usuaris locals i visitants.
·        Recuperació d’usos tradicionals i valorització de diferents rutes ecoturístiques:
o       Rieres i fonts.
o       Rajoleries.
o       Molins
o       Arbres monumentals.
o       Bolets, ramats, alzines sureres...


  • 3.     Si fos possible fer una reserva de sòl a l’entrada de les Gavarres com a Portal les Gavarres: Km 0, per un equipament que inclogués un petit centre de rebuda-informació i/o un petit bosc de panells informatius i altres serveis com ara aparcament, lloguer de bicicletes, visites guiades, etc.


Per tot l’anteriorment exposat,
DEMANEM:
Tingueu per presentat aquest escrit i tingueu per formulades, en temps i forma, al·legacions en tràmit d’informació pública a l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de La Bisbal d’Empordà.

SIGNAT:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada